Homeopathische middelen

Anno nu zijn er enkele duizenden homeopathische middelen bekend en nog steeds komen er nieuwe middelen bij. Deze middelen kunnen van plantaardige, dierlijke of minerale oorsprong zijn. Maar het zijn dus geen kruidenpreparaten! Kruidengeneeskunde is iets anders dan de klassieke homeopathie.

Klassiek homeopaten werken met sterk verdunde en vaak geschudde middelen. De oerstof wordt allereerst, in een bepaalde verhouding met melksuiker, verwreven. Het proces van verwrijven, verdunnen en schudden samen noemen we potentiëren. De oerstof is in de middelen vaak chemisch niet meer aan te tonen. Geneesmiddelproeven en de praktijk hebben bewezen dat ze dan echter nog steeds werken. Vaak is het zelfs zo dat hoe meer er verdund en geschud is, hoe sterker de werking is. De middelen worden door een homeopathische apotheker vervaardigd. En door de homeopaat besteld bij de homeopathische apotheek.

Met soms gevaar voor eigen leven hebben Hahnemann en andere homeopaten door de eeuwen heen homeopathische middelen getest op zichzelf en andere gezonde proefpersonen (het derde homeopathische principe). Inname van stoffen als bijvoorbeeld arsenicum is immers zeker niet altijd zonder gevaar. En in de tijd van Hahnemann werden de stoffen veel minder verdund ingenomen dan nu. Hun ervaringen en resultaten zijn beschreven in zogenaamde geneesmiddelproeven. Nog steeds worden overal ter wereld homeopathische middelen op deze manier blind getest. Proefpersonen weten niet welk middel ze innemen, maar beschrijven een bepaalde periode lang wat ze ervaren. In de loop van de afgelopen 200 jaar is op deze manier reeds een enorme hoeveelheid kennis opgedaan over homeopathische middelen en hun werking. En het proces gaat gelukkig door!  Duizenden middelen zijn inmiddels beschreven en er komen nog steeds nieuwe middelen bij.

De geneesmiddelbeelden zoals ze uit de proeven naar voren komen zijn te vinden in een veelheid aan boeken: Materia Medica. Bij het uitzoeken van een middel voor een patiënt wordt daarvan veel gebruik gemaakt door de homeopaat.