Vormen van homeopathie

Homeopathie is voor velen al jarenlang een bekend fenomeen. Het wordt vaak gebruikt om aan te geven dat genezing op een natuurlijke manier plaatsvindt. Dat is zeker waar: in de homeopathie worden middelen van plantaardige, dierlijke of minerale oorsprong gebruikt. Er zijn in drogisterijen veel geneesmiddelen op homeopathische basis te koop die, met wisselend succes, gebruikt kunnen worden zonder een bezoek aan arts of homeopaat. Deze geneesmiddelen bevatten vaak een complex, oftewel verschillende soorten homeopathische middelen, in een lage potentie (sterkte). Daarom wordt deze vorm van homeopathie ook wel complexhomeopathie genoemd. Als er een middel in het complex zit, wat bij u passend is, zou het u goed kunnen helpen. Maar lang niet altijd is dit het geval.

Dan is er ook nog de klinische homeopathie. Dat is meer een symptoomgerichte behandeling waarbij homeopathische middelen worden voorgeschreven op basis van de ziekte en de symptomen. Dit lijkt erg op een reguliere behandeling. Maar er worden deels homeopathische middelen i.p.v. chemische medicijnen en technische oplossingen gegeven.

In de klassieke homeopathie wordt meer gewerkt met de zogenaamde enkelvoudige middelen. We gebruiken één middel tegelijk om goed te kunnen kijken hoe een patiënt daarop reageert. In de klassieke homeopathie wordt ook het ontstaan van de ziekte meegenomen en wordt de mens als geheel behandeld. Het is een holistische geneeswijze. Het middel wat het best passend is bij de patiënt en zijn klacht (en) wordt voorgeschreven. Dat wordt het gelijksoortigheidbeginsel genoemd. In een behandelingstraject worden vaak opeenvolgend diverse middelen voorgeschreven, al naar gelang de symptomen die zich voordoen. De duur van een behandeling is moeilijk van tevoren in te schatten. Dat is afhankelijk van de individuele reacties van een patiënt.